Endodontie


Endodontia este specialitatea stomatologica care trateaza si vindeca afectiunile din interiorul dintelui, mai exact ale pulpei dentare (a nervului) si a ligamentelor de sustinere de la varful radacinii.

endodontie

Structura unui dinte sanatos este compusa din mai multe straturi:

  • smalt: stratul exterior cu o structuta dura
  • dentina: strat dur care inveleste pulpa dentara si are rol de sustinere pentru coroana
  • pulpa dentara: este tesutul situat in interiorul dintelui si este compus din vase de sange, nervi, si tesut conjunctiv responsabile de formarea dintelui in cursul eruptiei lui pe arcada. Pulpa este divizata in doua parti, pulpa coronara care este continuta intr-un spatiu denumit camera pulpara si pulpa radiculara situata la nivelul canalelor radiculare
  • cement: strat dur care inveleste radacina la exterior

Aparitia problemelor endodotice

Pulpa dentara se poate inflama si infecta datorita unei carii profunde sau a unor obturatii coronare (plombe) intinse, fracturi sau fisuri in smalt, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte si poate conduce la aparitia unei dureri spontane care nu trece rapid, a unei dureri de masticatie sau durere la atingerea dintelui.

Aceste dureri sunt principalul simptom al afectiunilor nervului dentar care, netratate la timp, se pot agrava si pot conduce la raspandirea infectiei si la tesuturile din jurul dintelui, iar atunci cand infectia avanseaza pana la osul din jurul radacinii conduce la aparitia unui abces.

Tratamentul endodontic

Scopul principal al tratamentului endodontic este acela de a elimina senzatia de durere. Exista unele situatii in care tratamentul endodontic se aplica unor dinti neafectati, dar ce urmeaza a fi slefuiti si acoperiti de lucrari protetice (exemplu: coroana metalo-ceramica). In acest fel, se elimina riscul de aparitie a unor complicatii pulpare ulterioare ce, pentru a putea fi tratate, ar necesita distrugerea lucrarilor protetice efectuate anterior.

Terapia endodontica este o manopera dificila, de mare finete, realizata sub anestezie si presupune in principal:

  • curatarea canalelor radiculare (pe toata lungimea lor) de resturile organice si anorganice (care se pot altera)
  • prepararea si conformarea mecanica sau rotativa a canalelor radiculare
  • sterilizarea si obturarea – adica izolarea partii sterile (osul – suportul in care sunt implantati dintii) de partea nesterila (reprezentata de saliva si mediul bucal)

De ce este necesar tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic reprezinta o etapa foarte importanta in tratarea unui dinte, constituind baza oricarui fel de reconstructie care urmeaza sa fie realizata pe acel dinte. Pulpa dentara se poate inflama (primele simptome sunt sensibilitatea termica si durerea la masticatie) fara a mai putea fi tratata, caz in care este necesar tratamentul endodontic pentru indepartarea pulpei. Atunci cand tratamentul nu este realizat la timp, infectia continua sa se extinda, iar pulpa se deterioreaza pana devine un tesut mort, moment in care dintele nu va mai raspunde la stimuli termici sau mecanici. Un nerv mort poate conduce la aparitia unor alte conplicatii, inclusiv a pierderii dintelui.

Scopul acestui tratament este acela de a salva dintele, a elimina sursa durerii si de a preveni aparitia unor complicatii mai grave.

Echipa noastra de medici dentisti pe care o veti intalni la clinica noastra este foarte bine instruita pentru a va oferi servcii de cea mai buna calitate folosind cele mai noi tehnologii, intr-o atmosfera foarte confortabila si placuta.

Cat costa un tratament pentru endodontie?

Vezi lista de preturi AICI

Plata se poate realiza în numerar, cu cardul sau în rate fara dobanda!


Programeaza-te acum!

Programeaza-te acum pentru o consultatie de endodontie!Alege doctorul tau

Te poti programa online la orice medic din echipa TQ Dent!TQ Dent


Clinică stomatologică


Număr urgențe

Număr disponibil 24/7
+40742871347Recepție

Doar în orele de program
+40314129118Albire Dentara

Social


În fiecare săptămână pregatim articole despre tratamente, sfaturi de la medicii noștri dar și soluții pe care le poți aplica acasă.Copyright  © Clinica stomatologica TQ Dent

TQ Dent