Sfaturi utile

In fiecare saptamana pregatim articole despre tratamente, sfaturi de la medicii nostri specializati dar si solutii pe care le poti aplica acasa.


potentiale-cauze-ale-durerilor-de-dinti-1200x804.jpg
03/Jun/2019

Indiferent cât de conștiincios sunteți în legătură cu rutina voastra de îngrijire orală, la un moment dat în viața voastra probabil veți experimenta disconfortul unei dureri de dinți. Cu toate că vă gândiți prima oara că ar putea fi vorba despre o carie, reprezinta doar una dintre multele cauze posibile ale durerilor de dinți.

Sensibilitatea dinților

Dacă aveți dureri ascuțite atunci când mâncați sau beți alimente fierbinți sau reci ar putea însemna că aveți o carie. De asemenea poate fi un semn că aveți dinți sensibili, fie de la gingii retrase, fie de la o subțiere a smalțului dinților. În timp ce așteptați programarea dentară pentru a confirma cauza durerii dinților sensibili, folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi și o pastă de dinți concepută pentru dinți sensibili poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

cauze dureri dentare

Unele dureri de dinți sunt mai severe

Dacă durerea pe care o întâmpinați este o durere ascuțită, cauza durerii de dinți poate fi un dinte crăpat sau chiar o carie. Dacă este o durere trepidantă, neîncetată, pe de altă parte este posibil să aveți un abces sau o infecție la dinte care ar trebui tratată cât mai repede posibil.

Durerea ar putea chiar să nu vină de la dinți

O cauză mai puțin frecventă, dar de luat în calcul a durerii dentare este o infecție sinusală. Dacă simțiți o durere la dinții superiori de pe ambele părți ale feței, poate fi vorba de o infecție sinusală. Acest tip de durere de dinți este de obicei însoțită sau precedată de congestie nazală și sensibilitate în jurul sinusurilor. Dacă bănuiți că aceasta este cauza durerii dentare, vă recomandăm să consultați un medicul specialist ORL.

Dacă durerea resimțită este la nivelul maxilarului ar putea fi vorba de tulburări mandibulare cauzate de leziuni directe sau traumatisme ale maxilarului, prin măcinare dentară (bruxism) care afectează maxilarul. Dacă măselele de minte nu au fost îndepărtate, molarii afectați ar putea provoca aceste dureri de maxilar.

durere de dinti

 

Verificați cu medicul dentist să fiti sigur!

Durerile de dinți nu sunt întotdeauna severe. Durerea intermitentă poate părea doar un inconvenient și nu considerați că nu merită o programare imediată la cabinetul stomatologic, dar așteptarea până când durerea se înrăutățește este rareori cea mai bună opțiune. Indiferent de tipul și severitatea durerii dentare, este mai bine să apelați la medicul dentist și să faceți o programare la stomatolog. Cauzele durerilor de dinți nu sunt întotdeauna clare și un diagnostic concludent cu privire la sursa durerii și tratamentul profesional ulterior este întotdeauna cel mai bun mod de acțiune.

Foto: Unslash, Pixabay și Pexels


radiografiile-dentare-1200x635.jpg
06/Nov/2018

Foarte multe persoane se confrunta in ultimul timp cu afctiuni si probleme dentare grave, insa acestea pot fi prevenite. Daca sunt depistate la timp, problemele ce pot sa apara odata cu inaintarea in varsta sau din cauza unui stil de viata nesanatos pot fi tratate si ameliorate cu succes. Radiografiile dentare sunt o procedura recomandata de medic pentru a stabili un diagnostic si pentru a oferi cel mai bun plan de tratament.

De multe ori, radiografiile dentare sunt recomandate inca de la prima vizita la dentist, astfel incat medicul sa stie ce probleme sunt si astfel sa faca urmatoarele programari. Radiografiile digitale au doze foarte mici de radiatii, asa ca ele prezinta un factor de risc foarte mic.

In cazul in care medicul iti recomanda procedura cu raze X, este recomandat sa ceri toate informatiile cu privire la modul de desfasurare si rezultate. O simpla examinare de rutina poate depista probleme care nu pot fi observate cu ochiul liber, motiv pentru care radiografiile sunt o metoda ce nu trebuie ignorata.

Ce probleme pot depista radiografiile dentare:

  • Zonele de dezintegrare, inclusiv cele care se afla intre dinti;
  • Retractia osoasa si retractia tesutului gingival, semne specifice gingivitei;
  • Abcese, cunoscute ca tumori la nivelul radacinii dintelui sau intre dinte si gingie;
  • Tumori;
  • Modificari ale canalului de radacina.

Fara aceste teste imagistice, multe dintre problemele dentare nu pot fi depistate. In plus, cu ajutorul lor, medicul poate sa intervina mai bine in cazul in care sunt necesare procedee complicate, cum ar fi implanturi dentare, proteze sau aparate dentare.

Importanta radiografiilor dentare in cazul pacientilor tineri:

  • Se poate monitoriza evolutia maselelor de minte;
  • Se poate determina daca dintii de lapte slabesc in mod corespunzator, astfel incat cavitatea bucala sa se adapteze cu dintii permanenti;
  • Se poate observa degradarea gingiei si astfel poate fi prevenita aparitia gingivitei;

Cand sunt necesare radiografiile cu raze X?

Pentru a reduce expunerea la raze X, este indicat ca radiografiile sa fie recomandate doar atunci cand este cazul. Frecventa utilizarii lor este stabilita doar de stomatolog.

Factorii care pot fi luati in considerare pentru stabilirea radiografiilor sunt:

  • Varsta;
  • Etapa dezvoltarii dentare;
  • Istoricul medical al pacientului;
  • Factorii de risc pentru aparitia unor complicatii;
  • Prezentarea simptomelor.

Indiferent de situatia medicala, este bine sa mergi periodic la dentist. Controalele medicale de rutina pot sa reduca nevoia utilizarii razelor X, acestea fiind recomandate doar atunci cand sunt absolut necesare.

In cazul in care apelezi la serviciile altui medic decat cel pe care l-ai avut pana in prezent, este recomandat sa iei cu tine toate radiografiile dentare, astfel incat sa nu fie necesar sa efectuezi altele noi.

Femeile insarcinate sunt sfatuite sa evite razele X. Singurele exceptii sunt cele in care este vorba de o cmplicatie medicala sau daca s-a inceput deja un plan de tratament, insa medicul trebuie sa fie informat cu privire la situatia medicala a pacientului si va solicita radiografii doar daca sunt absolut necesare si nu vor afecta sanatatea copilului in curs de dezvoltare.

Desi radiografiile dentare sunt considerate extrem de sigure, este bine sa discuti periodic cu doctorul pentru a intelege cat mai bine cand sunt necesare si cum pot contribui la imbunatatirea sanatatii orale.

Foto: Pixabay.com


periuta-de-dinti-1200x800.jpg
31/Oct/2018

Cei mai multi oameni acorda atentie aspectului fizic si stilului vestimentar, insa putini dintre ei acorda atentie si altor lucruri pe care trebuie sa le cumpere, cum ar fi periuta de dinti. Pentru ca vizita la dentist sa fie doar de rutina, pentru a preveni eventualele probleme de sanatate si pentru a avea o igiena orala cat mai corecta, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi practice pe care le poti pune in aplicare acasa.

In cazul in care te intrebi cat de des trebuie schimbata periuta de dinti, afla ca acest lucru depinde de cat de deteriorata este aceasta. Daca in trecut nu se acorda o importanta foarte mare sanatatii orale, iar cei mai multi oameni nu foloseau produse de ingrijire, in ziua de azi avem la dispozitie o gama variata de paste de dinti, periute simple sau electrice, ata dentara sau ape de gura, toate fiind foarte eficiente in lupta impotriva placii bacteriene si a altor afectiuni dentare ce pot sa apara.

Cand trebuie schimbata periuta de dinti

Inainte sa apelezi la tratamente sau produse care te ajuta sa ai dinti mai albi si mai sanatosi, este bine sa tii cont si de un detaliu important: perioada la care trebuie schimbata periuta. De regula, aceasta trebuie schimbata la trei sau cel mult patru luni, in functie de gradul de uzura. Totodata, in cazul in care ai avut unele probleme de sanatate grave sau ciuperci si afte bucale, este recomanda sa schimbi imediat periuta dupa terminarea tratamentului.

In cazul copiilor, este recomandat ca periuta sa fie schimbata la un interval mai scurt, la o luna sau cel mult la doua luni.

Cum alegi periuta potrivita

Exista doua tipuri de periute de dinti: normale si electrice. Ambele ajuta la curatarea dintilor si la indepartarea bacteriilor, asa ca alege-o pe cea care iti place. Poti lua in considerare si partea practica: poti sa folosesti periuta de dinti normal oricand ai nevoie, este foarte usor de manipulate si poti controla presiunea exercitata asupra dintilor. In cazul celei electrice, nu o poti utiliza in orice moment, daca bateriile nu sunt incarcate. Partea cea mai buna a acestora este legata de faptul ca sunt prevazute cu o functie care te anunta cand te-ai spalat suficient pe dinti, iar miscarile circulare ale periutei ajuta la o mai buna curatare a dintilor si spatiilor dintre acestia.

Cum pastrezi periuta de dinti

Indiferent ce tip de periuta folosesti, electrica sau normala, este recomandat sa o speli sub un jet de apa rece dupa fiecare utilizare. Apoi, pozitioneaza periuta intr-o pozitie verticala, intr-un suport special, astfel incat sa se usuce mai repede. Nu este indicat sa depozitezi periuta de dinti intr-un recipient inchis, deoarece exista riscul sa se acumuleze bacterii. In cazul in care calatoresti, utilizeaza o periuta de unica folosinta.

Desi este recomandat sa schimbi periuta la trei sau la cel mult patru luni, acest lucru depinde de mai multi factori. Cu toate acestea, este bine sa te asiguri ca periuta pe care o folosesti este mereu curata si nu si-a pierdut capacitatea de a curata dintii si gingiile.

Poza: pixabay.com


consult-stomatologic-de-rutina-1200x800.jpg
22/Oct/2018

In cazul in care te-ai intrebat pana acum ce se intampla in timpul unui consult stomatologic de rutina, dar si de ce este recomandat, vom incerca sa iti raspundem cat mai concret, astfel incat sa stii care sunt avantajele acestuia.

Desi foarte multe persoane merg anual la dentist pentru un consult stomatologic de rutina, foarte putine dintre ele stiu care e de fapt importanta acestei rutine sau ce se intampla de fapt. Mai mult decat atat, multe persoane au o teama cand vine vorba de controlul stomatologic, iar aceasta poate fi generata de aparatele si ustensilele pe care le foloseste medicul sau chiar de procedurile care sunt efectuate.

Prima interactiune este cea mai importanta

Este destul de neplacut gandul ca ai nevoie de o vizita la stomatolog, chiar daca nu te confrunti cu probleme dentare grave. Cu toate acestea, prima interactiune este cea mai importanta. Echipa de medici si asistenti iti poate schimba insa perceptia asupra experientei in cadrul unui cabinet stomatologic, iar totul pleaca de la modul in care personalul interactioneaza cu tine. Indiferent ce membru al echipei te intampina, o atitudine relaxata si un zambet prietenos te vor ajuta cu siguranta sa uiti de orice teama. Totul va fi mult mai usor odata ce ai trecut cu brio de prima vizita, iar personalul cabinetului va avea grija sa te informeze in privinta tarifelor, a planului de tratament si a vizitelor ulterioare, daca este cazul.

Este esential sa oferi informatii cu privire la istoricul medical

Inainte de orice interventie, este foarte important ca medicul stomatolog sa stie toate informatiile cu privire la istoricul tau medical, daca este prima data cand vii la dentist, daca ai urmat tratamente in cadrul altor clinici sau daca ai avut probleme dentare grave in trecut. Totodata, pentru a evita incidentele, este important ca medicul dentist sa stie informatii despre starea generala de sanatate, daca suferi de anxietate, daca ai alergii sau daca suferi de anumite boli. Chiar daca este vorba doar de teama, este bine sa discuti deschis cu medicul, deoarece acesta iti va explica in detaliu ce proceduri urmeaza sa faca si astfel experienta va fi una mult mai placuta.

Curatarea dintilor este esentiala

Acum, daca ai impartasit medicului tau preocuparile pe care le ai, i-ai oferit informatii despre istoricul medical si ati stabilit de comun acord care sunt procedurile urmatoare, cel mai important pas, inainte de orice interventie, este curatarea profesionala a dintilor. Astfel, se va indeparta placa dentara si tartrul, care se formeaza deasupra si dedesubtul gingiei, in jurul fiecarui dinte. Curatarea este urmata de periajul profesional, care ajuta dantura sa isi recapete stralucirea si sa aiba un aspect neted. Acest proces te va ajuta sa ai dinti curati si mai albi, iar astfel medicul va putea efectua urmatoarele interventii.

Examinarea dintilor

In cadrul consultului stomatologic de rutinta foarte importanta este examinarea dintilor, dupa ce ai trecut prin etapele mentionate anterior. Acum, din moment ce dintii sunt curatati, medicul poate examina zonele problematice. Acesta va utiliza oglinda dentara, sonda si pensa dentara, iar accentul va fi pus pe examinarea intregii cavitati bucale, examinarea gradului de mobilitate al dintilor, examinarea gingiei si a mucoasei bucale si examinarea zonelor in care ai semnalat dureri, sangerari, disconfort sau alte semne si simptome.

Necesitatea radiografiilor dentare

Radiografiile cu raze X sunt importante, deoarece acestea pot ajuta medicul sa depisteze problemele ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Desi multe persoane sunt reticente cand vine vorba de radiografiile dentare, acestea sunt necesare in unele cazuri. Astfel, medicul va obtine informatii esentiale pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru efectuarea unei manopere medicale potrivita afectiunii de care suferi.

Ce se intampla dupa un consult stomatologic de rutina

Dupa ce ai trecut de toti pasii unui consult stomatologic de rutina, medicul dentist te va informa exact ce urmeaza sa se intample. Astfel, acesta va programa urmatoarea intalnire pentru efectuarea procedurilor. Suplimentar, medicul iti poate oferi sfaturi pe care le poti urma acasa pentru a avea o mai buna sanatate orala. Este extrem de important sa tii cont de indrumarile sale si sa folosesti produsele de igiena orala recomandate de acesta.

Foto: unsplash.com


igiena-orala-la-copii-1200x857.jpg
20/Oct/2018

Igiena orala la copii? O intrebare destul de frecventa pe care parintii o adreseaza medicului dentist este urmatoarea: Cand incepem igiena orala la copii?

 

Raspunsul este simplu: inca de la nastere! La bebelusi, igiena arcadelor dentare, chiar inainte de aparitia primilor dinti se efectueaza cu ajutorul unei comprese sterile umezite cu ceai de musetel. De la prima aparitie a primilor dinti de lapte, in jurul varstei de 5-6 luni si pana la varsta de 2 ani, este recomandat sa curatam dintii cu ajutorul unei periute speciale pentru copii, fara pasta de dinti, deoarece micutii nu pot inca sa clateasca si pot inghiti pasta de dinti. Cand copiii implinesc 2 ani, se presupune ca pot deprinde procedeul clatirii bucale dupa periaj si atunci se poate folosi pasta de dinti cu fluor, intr-o cantitate cat un bob de mazare.

 

igiena orala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum il invat pe micutul meu sa se spele corect pe dinti si sa aiba o igiena orala impecabila?

Exemplul personal este cel mai elocvent: in fiecare dimineata si seara, copilul si parintele trebuie sa realizeze igiena orala impreuna. Tu, ca parinte trebuie sa-l inveti cum sa se perieze, trebuie sa-i coordonezi miscarile. Daca vrei ca cel mic sa se spele pe dinti dupa fiecare masa, spala-te si tu si lasa-l sa te vada ca faci asta si astfel isi va forma si el un obicei sanatos.

igiena dentara

 

 

 

 

 

 

Cea mai buna metoda pentru a a completa igiena orala la copii, insa, este vizita la dentist. Inca de la varsta de 2-3 ani, copilul trebuie sa beneficieze de prima lui intalnire cu medicul dentist: o consultatie si un periaj profesional sunt pretextele cele mai bune pentru a se imprieteni cu mediul medical. Tot atunci, micutul poate invata, asistat de medic, cum sa se spele corect pe dinti, iar acasa, ajutat fiind de parinti, va aprofunda si retine tehnica.


sigilarea-dintilor-permanenti.png
19/Oct/2018

Ca masura preventiva de aparitie a cariilor, atat la copii cat si la adulti, se face sigilarea dintilor permanenti sau de lapte.

 

Aplicarea materialului de sigilare este un proces simplu si nedureros si dureaza doar cateva minute.
Se face sigilarea dintilor de lapte, dar mai ales sigilarea dintilor permanenti, incepand cu varsta de 6 ani, la nivelul molarilor si premolarilor.

 

material de sigilare

 

 

 

 

 

 

 

Desi periajul corect efectuat, folosirea atei dentare si a apei de gura pot indeparta resturile de alimente si de placa bacteriana de pe suprefetele netede ale dintelui, ele nu pot patrunde intotdeauna in santurile foarte adanci ale dintelui. Pentru a impiedica aparitia cariilor la nivelul acestor santuri, se recomanda sigilarea dintilor permanenti sau de lapte cu aceste santuri.

sigilarea dintilor de lapte

 

 

 

 

Sigilarea dintilor se realizeaza cu materiale compozite fluide, fotopolimerizabile, de culoarea dintelui sau colorate.
Prin umplerea santurilor, ele devin mai line, mai putin retentive pentru alimente si astfel nu se vor forma cariile pentru a nu ajunge la extractia dentara.


sfaturi-postextractionale-1200x771.jpg
07/Oct/2018

Extractia dentara si sfaturi postextractionale

Prin extractie dentara intelegem interventia chirurgicala de indepărtare a unui dinte afectat ce nu mai poate fi salvat.

 

extractia dentara

 

  • Tineti compresele strans intre dinti timp de 1 ora si inghititi saliva. Este normal sa scuipati sange in prima zi.
  • Dupa indepartarea pansamentului, evitati clatirea gurii cu apa de gura, ceaiuri, nu sugeti zonal extractiei pentru a nu mobiliza cheagul care ajuta la vindecare.

 

dupa extractie se recomanda

 

  • Dupa 3 ore de la extractie, puteti manca pe partea opusa alimente moi, la temperatura camerei  nu foarte reci, nu fierbinti).
  • In timpul masticatiei, incercati sa evitati, pe cat de mult puteti locul extractiei, pentru a nu retentiona alimente, care pana la urmatorul control pot determina alveolita post-extractionala sau halena.
  • De evitat in primele 24 de ore – lactatele (iaurt, smantana, branza), alimente lipicioase (caramele, guma de mestecat) si intrerupeti fumatul.
  • Va puteti spala pe dinti dupa ce au trecut 24 de ore de la extractie.
  • Este normal sa va umflati, mai ales dupa interventii chirurgicale laborioase.

Programeaza-te acum pentru o extractie dentara si verifica lista de preturi clinica stomatologica!


bruxism.jpg
10/Sep/2018

Ce este bruxismul dentar si cum se poate trata?

 

Daca vi se intampla in mod regulat sa scrasniti din dinti sau sa inclestati maxilarele in mod voluntar ori involuntar , noaptea sau pe parcursul zilei,atunci este indicat sa consultati medicul dentist! Aproape 1 din 3 persoane sufera de tocire a dintilor sau bruxism, dupa cum se numeste in mod traditional. Aceasa afecțiune afecteaza persoanele de toate varstele, de la copilărie pana la maturitate, provocand efecte negative asupra dintilor, afectiuni ale maxilarului si dureri de cap. Bruxismul trece adesea neobservat, avand de multe ori o componenta psihologica.

Exista 2 tipuri de bruxism:
– diurn
– nocturn

Bruxismul diurn se asociaza cu inclestarea si frecarea dintilor pe tot parcursul zilei,acesta fiind insotit de dureri musculare, articulare. Cel nocturn are aceeasi intensitate ca si cel diurn. Deseori, tocirea dintilor pe timp de zi are loc atunci cand sunteti stresati, se confrunta cu anxietate sau poate fi pur si simplu un obicei vicios. În timp ce este comuna la adulti, aceasta conditie trebuie luata foarte serios la copii si adolescenti. Unii cercetatorii estimeaza ca pana la 20-30% dintre copii îsi tocesc dintii. De multe ori, acest lucru poate fi un semn precoce ca dintii lor de sus nu se aliniaza în mod corespunzător cu dintii inferiori, iar un dentist sau un medic ortodont trebuie consultat cat mai repede posibil.

cum se trateaza bruxismul

SEMNELE BRUXISMULUI LA NIVELUL DINTILOR:
-dintii se abrazeaza, se „tocesc”
-pierderi de substanta dura dentara de la limita dintre gingie si dinte, fracturi dentare
-dureri musculare, in special dimineata
-dintii devin sensibili la rece, cald, dulce.

CUM SE TRATEAZA BRUXISMUL?
Pentru a stopa efectele negative ale bruxismului, se recomanda folosirea gutierei de bruxism.

CE ESTE O GUTIERA DE BRUXISM?
Este o mascuta subtire, transparenta, realizata dintr-un material subtire, moale sau rigid, dupa forma exacta a dintilor tai.

gutiera dentara

CUM SE FOLOSESTE O GUTIERA DE BRUXISM?
Se poarta pe tot parcursul noptii, fara exceptie. Datorita fortelor la care este expusa, ea se va deteriora in timp, necesitand inlocuirea ei.
Este indicat sa se igienizeze inainte si dupa folosirea ei, cu apa si sapun(pastele de dinti ducand la o deteriorare mai rapida a materialuli din care este confectionata)






TQ Dent


Clinică stomatologică


Număr urgențe

Număr disponibil 24/7
+40742871347



Recepție

Doar în orele de program
+40314129118



Albire Dentara

Social


În fiecare săptămână pregatim articole despre tratamente, sfaturi de la medicii noștri dar și soluții pe care le poți aplica acasă.



Copyright  © Clinica stomatologica TQ Dent

TQ Dent