Radiografiile dentare – cat de periculoase sunt si cand sunt recomandate

06/11/2018 by TQ Dent
radiografiile-dentare-1200x635.jpg

Foarte multe persoane se confrunta in ultimul timp cu afctiuni si probleme dentare grave, insa acestea pot fi prevenite. Daca sunt depistate la timp, problemele ce pot sa apara odata cu inaintarea in varsta sau din cauza unui stil de viata nesanatos pot fi tratate si ameliorate cu succes. Radiografiile dentare sunt o procedura recomandata de medic pentru a stabili un diagnostic si pentru a oferi cel mai bun plan de tratament.

De multe ori, radiografiile dentare sunt recomandate inca de la prima vizita la dentist, astfel incat medicul sa stie ce probleme sunt si astfel sa faca urmatoarele programari. Radiografiile digitale au doze foarte mici de radiatii, asa ca ele prezinta un factor de risc foarte mic.

In cazul in care medicul iti recomanda procedura cu raze X, este recomandat sa ceri toate informatiile cu privire la modul de desfasurare si rezultate. O simpla examinare de rutina poate depista probleme care nu pot fi observate cu ochiul liber, motiv pentru care radiografiile sunt o metoda ce nu trebuie ignorata.

Ce probleme pot depista radiografiile dentare:

 • Zonele de dezintegrare, inclusiv cele care se afla intre dinti;
 • Retractia osoasa si retractia tesutului gingival, semne specifice gingivitei;
 • Abcese, cunoscute ca tumori la nivelul radacinii dintelui sau intre dinte si gingie;
 • Tumori;
 • Modificari ale canalului de radacina.

Fara aceste teste imagistice, multe dintre problemele dentare nu pot fi depistate. In plus, cu ajutorul lor, medicul poate sa intervina mai bine in cazul in care sunt necesare procedee complicate, cum ar fi implanturi dentare, proteze sau aparate dentare.

Importanta radiografiilor dentare in cazul pacientilor tineri:

 • Se poate monitoriza evolutia maselelor de minte;
 • Se poate determina daca dintii de lapte slabesc in mod corespunzator, astfel incat cavitatea bucala sa se adapteze cu dintii permanenti;
 • Se poate observa degradarea gingiei si astfel poate fi prevenita aparitia gingivitei;

Cand sunt necesare radiografiile cu raze X?

Pentru a reduce expunerea la raze X, este indicat ca radiografiile sa fie recomandate doar atunci cand este cazul. Frecventa utilizarii lor este stabilita doar de stomatolog.

Factorii care pot fi luati in considerare pentru stabilirea radiografiilor sunt:

 • Varsta;
 • Etapa dezvoltarii dentare;
 • Istoricul medical al pacientului;
 • Factorii de risc pentru aparitia unor complicatii;
 • Prezentarea simptomelor.

Indiferent de situatia medicala, este bine sa mergi periodic la dentist. Controalele medicale de rutina pot sa reduca nevoia utilizarii razelor X, acestea fiind recomandate doar atunci cand sunt absolut necesare.

In cazul in care apelezi la serviciile altui medic decat cel pe care l-ai avut pana in prezent, este recomandat sa iei cu tine toate radiografiile dentare, astfel incat sa nu fie necesar sa efectuezi altele noi.

Femeile insarcinate sunt sfatuite sa evite razele X. Singurele exceptii sunt cele in care este vorba de o cmplicatie medicala sau daca s-a inceput deja un plan de tratament, insa medicul trebuie sa fie informat cu privire la situatia medicala a pacientului si va solicita radiografii doar daca sunt absolut necesare si nu vor afecta sanatatea copilului in curs de dezvoltare.

Desi radiografiile dentare sunt considerate extrem de sigure, este bine sa discuti periodic cu doctorul pentru a intelege cat mai bine cand sunt necesare si cum pot contribui la imbunatatirea sanatatii orale.

Foto: Pixabay.com

TQ Dent


Clinică stomatologică


Număr urgențe

Număr disponibil 24/7
+40742871347Recepție

Doar în orele de program
+40314129118Albire Dentara

Social


În fiecare săptămână pregatim articole despre tratamente, sfaturi de la medicii noștri dar și soluții pe care le poți aplica acasă.Copyright  © Clinica stomatologica TQ Dent

TQ Dent