Ce este bruxismul dentar si cum se poate trata?

10/09/2018 by TQ Dent
bruxism.jpg

Ce este bruxismul dentar si cum se poate trata?

 

Daca vi se intampla in mod regulat sa scrasniti din dinti sau sa inclestati maxilarele in mod voluntar ori involuntar , noaptea sau pe parcursul zilei,atunci este indicat sa consultati medicul dentist! Aproape 1 din 3 persoane sufera de tocire a dintilor sau bruxism, dupa cum se numeste in mod traditional. Aceasa afecțiune afecteaza persoanele de toate varstele, de la copilărie pana la maturitate, provocand efecte negative asupra dintilor, afectiuni ale maxilarului si dureri de cap. Bruxismul trece adesea neobservat, avand de multe ori o componenta psihologica.

Exista 2 tipuri de bruxism:
– diurn
– nocturn

Bruxismul diurn se asociaza cu inclestarea si frecarea dintilor pe tot parcursul zilei,acesta fiind insotit de dureri musculare, articulare. Cel nocturn are aceeasi intensitate ca si cel diurn. Deseori, tocirea dintilor pe timp de zi are loc atunci cand sunteti stresati, se confrunta cu anxietate sau poate fi pur si simplu un obicei vicios. În timp ce este comuna la adulti, aceasta conditie trebuie luata foarte serios la copii si adolescenti. Unii cercetatorii estimeaza ca pana la 20-30% dintre copii îsi tocesc dintii. De multe ori, acest lucru poate fi un semn precoce ca dintii lor de sus nu se aliniaza în mod corespunzător cu dintii inferiori, iar un dentist sau un medic ortodont trebuie consultat cat mai repede posibil.

cum se trateaza bruxismul

SEMNELE BRUXISMULUI LA NIVELUL DINTILOR:
-dintii se abrazeaza, se „tocesc”
-pierderi de substanta dura dentara de la limita dintre gingie si dinte, fracturi dentare
-dureri musculare, in special dimineata
-dintii devin sensibili la rece, cald, dulce.

CUM SE TRATEAZA BRUXISMUL?
Pentru a stopa efectele negative ale bruxismului, se recomanda folosirea gutierei de bruxism.

CE ESTE O GUTIERA DE BRUXISM?
Este o mascuta subtire, transparenta, realizata dintr-un material subtire, moale sau rigid, dupa forma exacta a dintilor tai.

gutiera dentara

CUM SE FOLOSESTE O GUTIERA DE BRUXISM?
Se poarta pe tot parcursul noptii, fara exceptie. Datorita fortelor la care este expusa, ea se va deteriora in timp, necesitand inlocuirea ei.
Este indicat sa se igienizeze inainte si dupa folosirea ei, cu apa si sapun(pastele de dinti ducand la o deteriorare mai rapida a materialuli din care este confectionata)

TQ Dent


Clinică stomatologică


Număr urgențe

Număr disponibil 24/7
+40742871347Recepție

Doar în orele de program
+40314129118Albire Dentara

Social


În fiecare săptămână pregatim articole despre tratamente, sfaturi de la medicii noștri dar și soluții pe care le poți aplica acasă.Copyright  © Clinica stomatologica TQ Dent

TQ Dent